Een heerlijk verantwoord  -’n beetje zoet- tussendoortje om de Coronatijd lekker en gezond door te komen. Eén van de overheerlijke recepten die in het vernieuwde kookboek van mijn handboek ‘Het totaalrecept’ komt.

Deze brownie zou je als ontbijt kunnen eten. Dat klinkt als muziek in je oren toch. Daar is ie natuurlijk niet voor bedoeld, maar het geeft wel aan dat gezond en lekker samen gaan. Toen ik wat aan het uitproberen was om de perfecte brownie te maken (voor de zoveelste keer), voegde ik een keer per ongeluk kikkererwten toe i.p.v. zwarte bonen en dit bleek het perfecte recept voor een heerlijke gezonde en smeuïge brownie! Met kikkererwten? Ja, het zal je verbazen, maar echt!

Igrediënten

  • Blik kikkererwten
  • 40 gram havermeel (of haal 40 gram havermout even door een hakmolentje of keukenmachine)
  • 30 gram honing of agavesiroop
  • 50 gram dadels
  • 25 gram cacao
  • 30 gram pure chocola > 70 %
  • 35 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • zakje vanillesuiker (mag ook aroma of een theelepel vanillepoeder zijn)
  • paar lepels kokosrasp voor de garnering
  • Extra nodig: hakmolentje of keukenmachine
  • (siliconen) cakevorm

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden. Spoel de kikkererwten goed af en maal ze fijn in een hakmolentje (afhankelijk van de grootte van je hakmolentje een paar keer) of in een keukenmachine. Dit doe je ook met de dadels. Die kun je eventueel ook in delen samen met de kikkererwten fijn maken, dat helpt tegen de plakkerigerheid. Snij de chocola in kleine stukjes.

Neem een mengkom en voeg alle ingrediënten behalve de chocola en kokosrasp in de mengkom. Meng het tot een samenhangend deeg en kneed zo nodig even door met je handen. Meng als laatste de chocola door het beslag.

Doe het beslag in een cakevorm. Ik gebruik zelf graag een siliconen vorm, die hoeft niet ingevet te worden, wel zo makkelijk. Strijk de bovenkant mooi glad en bak in ongeveer 20-25 minuten af in de oven op 180 graden. De binnenkant blijft een beetje smeuïg.

Strooi de kokosrasp over de brownie, snij de brownie in 10 blokjes en geniet ervan!!

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: