Adem jij wel goed?
Ademen, je doet het voortdurend en het gaat als vanzelf.
Toch is het goed om er regelmatig bij stil te staan, want zonder dat je het in de gaten hebt, kun je ‘hoger’ in je adem gaan zitten en ga je sneller ademhalen. Vaak is stress de aanleiding hiervoor, bijvoorbeeld als je je zorgen maakt en je ‘veel in je hoofd zit’, zoals we dan zo mooi zeggen. We gaan maar door en vergeten letterlijk om op adem te komen.
Je kunt je vast voorstellen dat wanneer je spanning ervaart, er in je lijf ook een stresstoestand ontstaat. Je lichaam maakt teveel stresshormonen aan en raakt uit balans. Jij komt in een overlevingsmodus, en je lijf ook. Met alle gevolgen van dien.
Een langdurige hoge ademhaling zorgt ervoor dat je lichaam niet meer in hersteltoestand komt. Je lichaam is voortdurend alert, alsof er gevaar dreigt. Ook als je gewoon op de bank zit is het voor je lijf net alsof je een stuk hebt hardgelopen. Bij stress denk je waarschijnlijk aan de hoge ademhaling en onvoldoende balans tussen inspanning en ontspanning, tussen moeten/willen en kunnen, met uitputting als gevolg. Maar ook houdingproblemen, verkeerde voeding en trauma’s kunnen in je lichaam een stress- of ontstekingstoestand uitlokken.
Door een verminderde wisseling van zuurstof en koolstof (CO2) en een verminderde doorstroming in de nekaders, gaan uiteindelijk alle slagaders en darmspieren in ons lichaam verkrampen. Hierdoor worden je lichaamscellen onvoldoende ‘gevoed’. Allerlei soort ‘vage’ lichamelijke klachten kunnen optreden, die vaak worden aangeduid als psychosomatische klachten. In eerste instantie zou je die je niet meteen in verband brengen met je ademhaling, maar toch speelt de ademhaling, net als je houding, een cruciale rol bij het ontstaan en herstel van vele klachten. Deze klachten kunnen uiteindelijk leiden tot ziektebeelden als burn-out, chronische vermoeidheidsyndroom, fibromyalgie en het prikkelbare darmsyndroom. Natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken naar de onderliggende oorzaak van de stressreactie.