Vroeger moest ik van mezelf altijd zoveel. Altijd druk, druk, altijd het gevoel van tijd te kort hebben. Op een gegeven moment genoot ik niet meer echt, want ik was in mijn hoofd altijd bezig met mijn drukte..  totdat ik mezelf afvroeg van wie ik dat allemaal moest.. En of ik dit allemaal wel wilde.. 

We hebben over het algemeen best een vol leven. Ken je het gevoel dat je jezelf voorbijloopt? Op je werk.. maar ook thuis? Zo’n gevoel van tekort schieten naar je partner, kinderen, familie, vrienden, je werk en clubs waarbij je betrokken bent.. maar uiteindelijk vooral naar jezelf toe. En hoe drukker je het voor je gevoel hebt, hoe moeilijker je het vindt om goed voor jezelf te zorgen. Misschien ben je helemaal niet zo blij met zo’n vol en hectisch leven. Want wat nou als je al deze drukte als verplichtingen gaat ervaren?

Druk is de makkelijke keuze

Je agenda bepaalt wat je doet en wanneer. Je omgeving doet een beroep op je, privé of op je werk, je ontvangt apjes, mailtjes..  en jij zegt  ‘ja’, of reageert meteen. Je laat je leiden door wat er op je af komt en leeft in de waan van de dag. 

Maar wat levert al die drukte je eigenlijk op? 

Een gevoel van nut? Krijg je waardering voor de hoeveelheid werk die je verzet? 

Of herken jij je misschien in deze eye-opener die ik laatst las in het inspirerende boek ‘Nooit meer te druk’ van Tony Crabbe: al die kleine acties, die vragen weinig inspanning en concentratie. Je doet het zo even tussendoor. Moeilijkere of belangrijkere taken vragen meer tijd en inspanning. Je neiging is om de kleine acties voor te laten gaan en de grote acties -waar je uiteindelijk meer voldoening uit haalt- uit te stellen. Door drukte kun je je dus ook laten leiden door wat op korte termijn het makkelijkste is om te doen.

Drukte daar wordt je niet gelukkiger van. Hoe meer je moet doen, hoe meer je aandacht versnippert raakt.. Hoe minder voldoening je haalt uit dat wat je doet.

Hoe drukte het kan leiden tot stress en burn out

Nu is er niks mis mee om werk te verzetten. Het gaat mis als je al die dingen die je doet als een verplichting gaat zien. Ook het doen van dingen die niet bij je passen of het werken in een omgeving die niet bij je past, kan leiden tot frustraties, irritaties, een gejaagd gevoel, vermoeidheid en stress. 

Het nadeel is dat drukte je afdrijft van wat je écht graag wilt, wat jij belangrijk vindt.

Van moeten naar willen 

Toen ik tot de ontdekking kwam dat vooral IK mezelf die druk oplegde ging ik het anders doen. Voortaan ging ik het moeten schrappen en vervangen door willen, en mogen. Wat wilde ik eigenlijk? Dat voelde meteen heel anders! Ik dacht dat ik altijd van alles moest. Hoe je denkt kan je dus ook extra druk en stress bezorgen.

Het werd daarna al veel makkelijker om de juiste prioriteiten te stellen. Het gaf mij meteen meer inzicht in wat ik belangrijk vind. 

Neem elke ‘moet’ eens onder de loep. Wil je het graag doen, mag of kun je het doen? En moet het nú? Voel je het verschil?

Het gaat erom dat jij nu bepaalt hoe jouw agenda en dag eruit zien. Nu komt het aan op het maken van keuzes. 

Terug naar de kern: je hart volgen 

Vaak maken we keuzes vanuit ons verstand, onze ratio. Je kijkt naar de feiten, de ervaringen van jezelf en mensen om je heen. Vaak sta je ook nog toe dat wat je omgeving vindt, meegewogen wordt in je besluit. Of laat je je leiden door wat je denkt wat je omgeving er van zal denken. 

Keuzes maken vanuit je hart is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het betekent dat je luistert naar je intuïtie. Naar je lichaam die misschien wel signalen afgeeft. De uitdrukking: ‘ luister naar je onderbuikgevoel’  is er niet voor niets.

Je intuïtie is een combinatie van je gevoel en verstand. Het is je onderbewuste dat eigenlijk wel weet wat goed voor je is. 

Een waardenvol leven 

Daarnaast zal het je helpen als je weet wat voor jou belangrijk is in jouw leven. Wat jouw drijft. Wat jouw voldoening geeft. Waar jij je goed bij voelt. Wat jouw dromen zijn.

Ontdekken wat jouw kernwaarden zijn helpt daarbij. Je kunt ze zien als jouw interne kompas. Met jouw waarden kun je jouw leven navigeren.

Jouw koers bepalen

Om op jouw koers te navigeren, zal je dus moeten leren en durven naar je hart te luisteren. Helder krijgen wat jij belangrijk vindt in het leven.

Als je beslissingen wilt nemen kan dat leiden tot stress. Je gaat nadenken, misschien wel piekeren. Je gaat weer ‘in je hoofd’ zitten. Dat is zo’n reden dat  ‘ja’ zeggen de weg van de minste weerstand is, de weg die in het moment soms het makkelijkste lijkt. 

Wat kun je doen? 

  • Bewegen maakt je hoofd leeg, ontstresst. Bijvoorbeeld door een wandeling te maken  in de natuur of door te sporten. Er ontstaat weer rust en ruimte in je hoofd wat je zal helpen om beslissingen te nemen vanuit je gevoel. 
  • Gun jezelf even tijd om ‘op adem te komen’. Slaap er een nachtje over. Laat je onderbewuste z’n werk doen. 
  • Maak regelmatig contact met jezelf door de stilte op te zoeken: ga bijvoorbeeld de natuur in, of doe even niks (geen afleiding van tv, radio of internet). Probeer eens toe te laten wat er nu is, wat je voelt en denkt. De bodyscan is een oefening die ook helpt om uit je hoofd te komen, naar je lichaam te luisteren en je aandacht op het hier en nu te richten. 

Bij het maken van keuzes hoort ook loslaten. Dit kan best moeilijk zijn en roept vaak weerstand op. Oude gewoonten en patronen voelen vertrouwt, ook al zijn ze misschien niet goed voor je. Keuzes maken betekent dat je misschien wel voorbij moet gaan alle andere verstandelijke overwegingen en van verwachtingen van je omgeving. Dat kan angst voor afwijzing oproepen. Onder ogen zien wat je écht wilt, waar je blij van wordt, vraagt moed! Keuzes maken betekent dat je prioriteiten gaat stellen, grenzen durft te stellen en vriendelijk ‘nee’  leert zeggen.

Van timemanagement naar aandachtsmanagement

De kunst is om te bedenken wat jíj graag wilt en dit leidend te laten zijn voor de indeling van jouw tijd. Om je leven in te richten met activiteiten en mensen die bij je passen. Waar je blij van wordt. Waar je energie van krijgt.

Kies ervoor om dit met aandacht te doen. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. 

Dat wil natuurlijk niet wil zeggen dat vervelende klusjes er niet bij horen, maar: hoe ga jij daar mee om en hoe zorg je voor een goede balans hier in.

Want zoals Tony Crabbe zegt:’ druk is een slecht merk’. Ja toch! We zijn alsmaar ‘druk, druk’. Maar dat straalt toch weinig positiefs uit? Als mensen me vragen hoe het gaat zeg ik daarom liever dat ik ‘lekker bezig’ ben. Ik kan gelukkig zeggen dat dat tegenwoordig ook echt zo voelt! En af en toe dan check ik even of ik nog op de goede weg zit.

En hoe zit dit bij jou? Herken jij je het meest in ‘druk, druk’, of meer in ‘lekker bezig’?

Als je leeft volgens je kernwaarden zul je merken dat het beter lukt om goed voor jezelf te zorgen, dat je leven waardevoller is en dat je minder drukte ervaart en meer energie!

Lieve groet,

Tally

P.s Ben jij ook helemaal klaar met jouw drukte? In de maand april maak ik voor twee lezers ruimte om hier gratis een uurtje over te sparren. Wil je hier gebruik van maken stuur me dan een mail.

 

Leave a Reply

%d bloggers liken dit: